Site haritası, Google arama motoruna sitenizin içeriğinin ne hakkında olduğu ile ilgili bilgi vermek için bütün önemli sayfaları listeleyen bir dosyadır. Googlebot ve benzeri arama motoru web tarayıcıları, sitenizi daha akıllı bir biçimde taramak adına bu dosyayı okur. Aynı zamanda hızlı index almak SEO için çok önemlidir. Site haritası sayesinde bu sorun da kolaylıkla çözülecektir.
Web siteniz, bir site haritanız olmasa bile dizine eklenecektir. Fakat bir site haritasına sahip olmak işinizi daha basit hale getirir. Ayrıca size web sitenizin keşfedilmesi kolay olmayan sayfaları hakkında bilgi verme imkânı sunar.
Site Haritasının Avantajları Nelerdir?
Daha önce de söylediğimiz gibi, web siteniz için bir XML sitemap oluşturmanız bir zorunluluk değildir. Çünkü bir site map edinmek, sayfalarınızın garanti olarak dizine ekleneceği anlamına gelmez ancak sıralamanıza da olumsuz etki etmez. Yalnız bir XML site haritasına sahip olmanın size sağladığı faydalar olacaktır.
Bu faydaları sıralayacak olursak:
- Arama motorlarının web sitenizin içeriğinin ve yapısının anlamasını daha kolay bir hale getirecektir. Nihayetinde yeni sayfalar bulur, bu sayfaların dizine eklenmesini gerçekleştirir ve tüm bunların sonucu olarak çok daha hızlı görüntülenmeniz sağlanır.
- Bir site haritası, sitenizde yapılmış olan değişiklikleri, yeni içerik eklendiğini vb. bilgilerini sürekli güncel tutar. Bu durum sayesinde arama motorlarının web sitesinin tekrar indekslenip indekslenmeyeceği konusunda kolayca karar vermesi sağlanır.
- Site haritaları, özellikle eğer 1000’in üzerinde sayfaya sahip dinamik bir web sitesi sahibiyseniz, sayfaların ya da içeriklerin değişiklik gösterdiği sitelerde yapılan değişiklikleri arama motoru botlarına hızlıca bildirmeniz açısından size yardımcı olur.
- Eğer sitenizi taşıdıysanız ve arama motorlarına taranması ve dizine eklenmesi gereken yeni bir URL listesi hakkında bilgi verilmesi gerekecekse, site haritası kullanmanız sizin için çok faydalı olacaktır. Aynı zamanda eğer alan adınız değişmeksizin köklü bir URL değişikliği yaptıysanız, eski olan sayfalarınızın yönlendirme bilgisinin daha hızlı okunması adına işinize yarayacaktır.
Site Haritası Biçimleri Nelerdir?
Site haritası, web sitenizdeki URL’lerin listelerini arama motorları için sağlayan bir dosyadır. Bu URL listesi aracılığı ile Google’ın web sitenizi tararken daha fazla bilgi alması sağlanır. Bir site haritası genellikle XML dosyası şeklinde biçimlendirilir. Google, RSS veya .txt dosyası şeklinde oluşturulmuş olan site haritalarını da destekler fakat XML dosyası en yaygın olanıdır.
Şimdi bu site haritası (sitemap) biçimlerini daha detaylı inceleyelim:
1. XML
XML sitemap, sağladığı kullanım kolaylığı ve arama motoru tarayıcılarına ek bilgi sunma özellikleri sebebiyle geniş çapta kabul görmüş olan site haritası biçimidir.
2. RSS
RSS beslemesi içeren bir bloğa sahipseniz içeriklerinizin URL’sini site haritası şeklinde gönderebilirsiniz. Birçok blog yazılımı sizin adınıza bir besleme oluşturabilir. Ancak bu besleme sadece son URL’ler hakkında bilgi sunar.
3. .TXT
.Txt uzantılı metin dosyası sitemap oluşturmanın kolay bir yoludur. Özellikle daha az sayfa içeren web siteleri için çok kullanışlıdır. Notepad gibi basit bir metin düzenleyici aracılığıyla kendinize .txt sitemap oluşturmanız imkanlıdır.
Metin site haritanızı oluşturma sürecinde yapmanız gereken şeyler aşağıda verilmiştir:
- Her bir satıra bir URL girin.
- URL’ler içinde başka herhangi bir bilgi barındırmasın.
- Http dahil olmak üzere URL’yi bütünüyle yazın.
Bu genel 3 adıma ek olarak, bütün arama motorları aşağıdaki yönergeleri uygulayabilmektedir:
- Dosya başı maksimum URL adedi 50.000’den az olmalıdır. Eğer siteniz 50.000’den fazla URL içeriyorsa, listeyi birden fazla metin dosyasına ayırmanız gerekecektir.
- Metin dosyasının boyutu 10 MB’yi geçmemelidir.
- Metin dosyasının UTF-8 kodlamasını kullanması gerekmektedir. Bu nedenden dolayı metin dosyanızı UTF-8 şeklinde kaydettiğinizden emin olun.
Medya Türlerine Göre Site Haritası Uzantıları
Site haritası dosyanızda yer alan içerik hususunda ek bilgi sağlamaya yardım edecek birçok uzantı vardır. Bu uzantılar, aşağıda bulunan medya türlerinden herhangi birini içerebilmektedir:
1. Görsel XML Site Haritası
Görsel XML sitemap, Google’a sitenizde bulunan görseller konusunda ek bilgi sunmak ve bunları görsel arama adına optimize etmek için yapılır. Arama robotlarının verilen resimleri bulmasına yardımcı olur.
Farklı bir görsel site haritası oluşturabilir ya da normal site haritanıza belirli görseller ekleyebilirsiniz.
2. Video XML Site Haritası
Bir video site haritası sitenize tıpkı görsel site haritasına benzer bir şekilde sitenizdeki video içerik hakkında ek bilgi sağlar, farklı ya da genel bir site haritasına gömülü şekilde bulunabilir.
Site haritanızda bulunan bir sayfaya birden fazla video ekleyebilirsiniz, fakat eklediğiniz bu videoların sayfayla alakalı olduklarından emin olmanız gerekmektedir.
3. Google Haberler XML Site Haritası
Bu site haritası türü, bilhassa Google Haberler’e dahil olan web siteleri adına oluşturulmuştur. Web siteniz üzerinde yayınlanan yeni haberlerin çok daha hızlı taranması sağlanır. Bu nedenden dolayı haber siteleri için gereklidir.
Google, her bir site map için, son iki gün içerisinde yayınlanan haberler de dahil olacak şekilde, en fazla 1000 URL eklemenizi tavsiye eder.
Örnek Site Haritası Formatları
Birkaç farklı sitemap türü mevcuttur. Bu sebeple her birini örneklerle birlikte daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
Site Haritası Oluşturma Nasıl Yapılır?
Statik site haritalarının oluşturulması Screaming Frog gibi bir aracın kullanılmasıyla oldukça kolay olur. Ancak bir sayfa oluşturduğunuz ya da kaldırdığınız zaman site haritanız güncelliğini kaybeder. Herhangi bir sayfanın içeriğini değiştirdiğiniz zaman sitemap otomatik olarak güncellenmemektedir. Bu nedenden ötürü yapılan her değişiklik için site haritalarını manuel olarak oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yüklemeyi sevmiyorsanız statik site haritalarından kaçınmak sizin için en iyi seçenek olacaktır.
Ayrıca dinamik XML site haritaları, bahsedilen web sitesi değişikliklerini sunucunuz tarafından otomatik bir şekilde güncellemektedir.
Dinamik bir XML sitemap oluşturmak istiyorsanız:
- Geliştiricinizin özel bir komut dosyası kodlamasını sağlayabilirsiniz.
- Dinamik bir nitelik taşıyan sitemap oluşturma aracı tercih edebilirsiniz.
- CMS’niz için bir eklenti kurmayı tercih edebilirsiniz (mesela WordPress için Yoast SEO eklentisi).
Sıfırdan bir XML sitemap oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:
1. Sitenizin tüm URL’lerini toplayın
Sahip olduğunuz web sitesi için bir URL listesi almanın birkaç farklı yolu mevcuttur. En basit yol bütün URL’lerin mevcut bir dosyadan yüklenmesi ya da Screaming Frog’u kullanmak olacaktır.
Eğer Screaming Frog kullanıyorsanız ilk olarak web sitenizin bağlantılarını, resimlerini, CSS’yi vb. şeyleri taramanız ardından bağlantı içeren linklerin tamamını buradan export ederek toplamanız gerekmektedir.
Bir sitemap için URL’lerin toplanması sürecinde akıldan çıkarılmaması gereken en önemli şey, belirlemiş olduğunuz sayfaların Google tarafından dizine eklenmesini isteyip istemediğinizi belirlemektir. Mesela, ana sayfanız çok büyük ihtimalle dizinde olmasını isteyeceğiniz bir sayfadır olacaktır fakat gizlilik politikanız veya şartlar dizinde olmasını isteyeceğiniz türden sayfalar değildir.
2. URL’leri kodlayın
Nihayet site haritanıza eklemeniz gereken URL’lerin bir listesini elde ettiğinize göre URL’yi XML şeklinde kodlamanın vakti geldi. URL’lerin uygun bir şekilde kodlanması için Sublime Text gibi bir metin düzenleyiciye gereksinim duyacaksınız.
- Bir <urlset xmlns = ”https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9 ″> etiketini açarak işe başlayın.
- Daha sonra <url> ve <loc> etiketleri ile URL’nizi ekleyin.
- Dilerseniz burada durabilirsiniz fakat site haritanıza daha çok ayrıntı eklemek amacıyla kullanabileceğiniz isteğe bağlı olan başka etiketler de mevcuttur. İsteğe bağlı etiketlerin bazıları şunlardır:
<lastmod>: Sayfanın en son değiştirildiği tarih.
<changefreq>: Sayfanın ne sıklıkla değiştirildiği
<priority>: Bu sayfa diğer sayfalarınız ile karşılaştırıldığında ne derece önemli.
- Kapanışı </url> ve </urlset> etiketiyle yapabilirsiniz.
Work Medya SEO Ajansı Nasıl İşler Yapmaktadır?
- SEO, arama motoru optimizasyonu
- İç SEO
- Dış SEO
- LSI makale hizmeti
- Web tasarım hizmetleri
- e-ticaret web sitesi
- Kurumsal web sitesi
- Sosyal Medya Reklamları
- Google Ads reklam yönetimi