Screaming Frog nedir? Screaming Frog, SEO açısından önemli metrikleri listeleyen ve web sitesi eksikliklerini görmenizi sağlayan bir araçtır. Bu araç, web sitenizi arama motorları gibi tarayan ve Dan Sharp tarafından 2010 yılında yazılmışıtır. Halen güncellemeler yapılarak geliştirilmektedir. Screaming Frog, rakiplerinden farklı olarak bilgisayarınıza kurup kullanabileceğiniz Java tabanlı bir araçtır. Ücretsiz ve ücretli (Premium) sürümleri mevcuttur. Ücretsiz sürümde 500 URL’yi tarama imkanı varken, ücretli sürümde sınırsız tarama yapabilme olanağı bulunmaktadır.
Screaming Frog’u https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/#download adresinden indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Peki Screaming Frog nedir? Screaming Frog nasıl kullanılır ve ayarlamaları nasıl yapılır? Gelin beraber bu konuları yazımızda inceleyelim.
Screaming Frog Nedir? Screaming Frog Lisansı Edinme ve Etkinleştirme
Screaming Frog nedir sorusu en basit şekilde, bir araçtır ve web sitenizin SEO açısından önemli metriklerini listeleyerek sitenizdeki eksiklikleri gösterir şeklinde cevaplanabilir. Bunun sayesinde, web sitenizin daha iyi bir SEO yani arama motoru optimizasyonu performansına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer Screaming Frog’un ücretli sürümünü kullanmak isterseniz, bir lisans almanız gerekmektedir. Bu lisansı https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/licence/ adresinden satın alabilirsiniz. Lisansı satın aldıktan sonra, Screaming Frog programınızı kapatıp yeniden açtığınızda kullanıcı adı ve lisans numarasını girerek ücretli sürümü kullanmaya başlayabilirsiniz.
Buraya kadar Screaming Frog nedir sorusunun yanıtını aramaya çalıştık. Gelin biraz da ayarlamalarının nasıl yapılacağına dair bilgi sahibi olalım.
Screaming Frog Ayarları ile Yapılandırma Seçenekleri
Screaming Frog’un ayarları ve yapılandırma seçenekleri şunları içerir:
- Memory Allocation: Frog’un açılış ayarı olarak 32 bit için 1 GB ve 64 bit için 2 GB RAM’a sahip olur. Bu RAM miktarını, web sitenizin sayfa sayısını ve RAM miktarınızı dikkate alarak manuel olarak artırabilirsiniz. Bu, RAM modunda tarama işleminizi hızlandırır ve daha fazla URL taramanıza yardımcı olur.
- Storage Mode: Screaming Frog, verilerin depolanma ve işlenme yöntemini seçmenizi sağlar: Memory Storage veya Database Storage. Memory Storage, RAM’de depolama için kullanılır ve daha az URL’ye sahip web siteleri ve yüksek RAM miktarına sahip makineler için önerilir. Database Storage ise HDD/SSD üzerinde depolama için kullanılır.
- Proxy Configuration: Eğer proxy kullanmak istiyorsanız, Screaming Frog’ta proxy ayarlarını yapabilirsiniz. Bunun için güncel bir proxy listesine ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
- Language Configuration: Screming Frog’u hangi dil kullanmak istediğinizi seçebileceğiniz bir dil yapılandırma bölümü mevcuttur.
- Diğer ayarlar: Screaming Frog, ayrıca tarama yaparken dikkate alınacak sayfaları, çıktı dosyalarının biçimini, tarama sınırlarını ve diğer seçenekleri ayarlama imkanı sunar.
Screaming Frog Mode Ayarları
Screaming Frog’da “mode” ayarları, tarama yaparken dikkate alınacak sayfaları belirlemenize yardımcı olan seçeneklerdir. Örneğin, “HTML” mode seçeneği seçildiğinde, tarama sırasında sadece HTML sayfaları taranır. “XML Sitemap” mode seçeneği seçildiğinde ise, tarama sırasında sadece XML sitemap dosyaları taranır. Bu mode seçenekleri, web sitenizin büyüklüğünü ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak seçilebilir.
Diğer mode seçenekleri şunlardır:
- “All” mode: Tüm sayfalar taranır.
- “Images” mode: Sadece resimler taranır.
- “JavaScript” mode: Sadece JavaScript dosyaları taranır.
- “CSS” mode: Sadece CSS dosyaları taranır.
- “SWF” mode: Sadece SWF dosyaları taranır.
- “Custom” mode: Özel olarak belirlediğiniz dosya türleri taranır.
Screaming Frog Yapılandırma Ayarları
Spider: Web tarama sırasında istediğiniz veya istemediğiniz alanları seçmek için crawl alanını kullanabilirsiniz. Extraction alanında ise tarama sırasında hariç bırakılacak verileri belirleyebilirsiniz. Limits bölümünde ise taramanın sınırını ve derinliğini yapılandırabilirsiniz. Rendering bölümünde, JavaScript ile çalışan sitelerde verileri doğru göstermek için render seçeneğini değiştirebilirsiniz. Advanced bölümünde, noindex, canonical ve next/prev gibi etiketleri dikkate alıp almayacağınızı belirleyebilirsiniz. Preferences bölümünde ise meta etiketlerinizin pixel sınırlarını tekrar belirleyebilir veya değiştirebilirsiniz.
Content Area: Bu aracı kullanarak, tarama yapacağınız sitedeki içeriklerin dil bilgisi uyumluluğunu ve analizini yapabilirsiniz. Screaming Frog, sayfanın body bölümünde yer alan içerikleri dikkate alır. Eğer web sitesi HTML semantik öğeleri kullanılarak oluşturulmamışsa, aracın daha doğru anlamlandırmalar yapabilmesi için özelleştirme yapmanız önerilir.
Content Duplicates: Sitenizdeki içeriklerin özgünlüğünü test etmek için buradan özel ayarlar yapabilirsiniz.
Spelling & Grammar: Content sekmesinde, yazım ve dil bilgisi hatalarını görüntülemek için ‘Spelling’ ve ‘Grammar’ seçeneklerini etkinleştirmeniz gerekir. Bu sayede, sitenizdeki içeriklerde bu tür hataları tespit edebilecek ve düzeltme işlemlerini gerçekleştirerek dil bilgisi kurallarına uygun bir hale getirebilirsiniz.
Robots.txt: Robots.txt dosyasındaki komutları tarama sırasında dikkate alıp almayacağınızı buradan yapacağınız ayarlarla belirleyebilirsiniz. Bu sayede, tarama yapacağınız site için robots.txt dosyasındaki kuralları göz önünde bulundurarak tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kendiniz de bir robots dosyası oluşturarak, tarama işlemini bu dosyaya göre yapmasını sağlayabilirsiniz.
URL Rewriting: Arama sonuçlarında gösterilmemesi gereken URL’leri bu alandan belirtebilirsiniz. URL Rewriting alanında ise, URL’leri yeniden yazım işlemini yapabilirsiniz. Örneğin, www olan URL’leri non-www olarak göstermek veya .co.uk domain uzantısında olan URL’leri .com domain uzantısında göstermek için regex kuralları uygulayarak URL’leri yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu sayede tarama sonuçlarında daha istediğiniz gibi gösterilen URL’ler elde edebilirsiniz. Ayrıca, test sitesi URL’lerinin canlı sitenizdeki gibi görünmesini istiyorsanız, bu alan da oldukça faydalı olacaktır.
CDN: CDN sekmesi, tarama sırasında kullandığınız CDN servisinin URL’lerini Screaming Frog tarafından dahili bağlantı olarak algılamasını sağlar. Bu ayarlama yaptıktan sonra, CDN adreslerinin bağlantıları “Internal” sekmesinde görünür ve daha detaylı bir önizleme sunulur.
Include: URL’leri sınırlandırmak istediğiniz durumlarda, Frog’un “Include” özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özelliğin çalışması için, taramayı başlatılan URL’nin regex ile eşleşen bir iç bağlantısı olması gerekir, aksi takdirde Screaming Frog ikinci bir URL’i taramaya geçemez. Ayrıca taramayı başlatılan URL de bu eşleştirme kurallarına uymalıdır.
Exclude: Tarama sırasında taranmamasını istediğiniz URL’leri, klasörleri ve parametreleri hariç tutmak için Screaming Frog’ta “Exclude” özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özelliği kullanmak için Regex dilini kullanmanız gerekir. Ancak, bu hariç tutmalar tarama esnasında keşfedilen diğer URL’ler için geçerlidir. Tarama başlattığınız ilk URL üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır.
Speed: Frog’ta, aracın saniyede tarama hızını “Spider Configuration” bölümünde ayarlayabilirsiniz. Bu bölümde, aracın saniyede kaç URL tarayacağını ve saniye başına atılacak istek sayısını belirleyebilirsiniz. Varsayılan ayarlar, saniye başına taranan URL sayısını 2 ve maksimum sayıyı 5 olarak belirlemektedir. Ancak, tarama hızını düşürmeniz gerekebilir, çünkü sitenin sunucu performansına göre tarama hızının yüksek olması durumunda 500 hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bu verilen bilgiler bir nebze de olsa Screaming Frog nedir sorusuna cevap verecek niteliktedir.
User-Agent: Taramaya başlamadan önce, Screaming Frog’ta hangi User-Agent ile sayfaları ziyaret edeceğinizi “Spider Configuration” bölümünde ayarlayabilirsiniz. Bu ayar sayesinde, taranacak bir internet sitesinin sunucu tarafında Screaming Frog User-Agent’ını engellemiş olabilir. Bu durumda, taramanız gerçekleşmeyecektir. Ayrıca, farklı User-Agent seçeneklerini de kullanarak web sitenizin taranabilirlik kontrollerini yapabilirsiniz.
HTTP Header: “HTTP Header” seçeneği, Screaming Frog’ta yapılan bir taramada özel bir HTTP Header isteği göndererek tarama yapmanıza olanak sağlar. Bu özellik sayesinde, taramalar sırasında istediğiniz özel HTTP Header’ları belirleyebilir ve bu sayede taramalarınızı daha özel hale getirebilirsiniz. Bu seçenek, Screaming Frog’ta yapılan taramaları daha özel hale getirmeyi ve daha fazla kontrol sağlama olanağı sunar.
Custom Search: “Custom Search” bölümü, Frog aracı sayesinde bir internet sitesinin kaynak kodunda istediğiniz veriyi aramanıza olanak sağlayan bir özelliktir. Bu bölümde, HTML kaynak kodunda aramak istediğiniz veriyi “Text” veya “Regex” olarak girebilir ve arama işlemini “Contains” veya “Does Not Contains” seçenekleriyle gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik sayesinde, Screaming Frog aracı ile bir internet sitesinin kaynak kodunda aradığınız veriyi hızlı bir şekilde bulabilir ve sonuçları alabilirsiniz.
Custom Extraction: “Custom Extraction” bölümü, Screaming Frog aracı sayesinde bir internet sitesinin HTML kaynak kodunda yer alan bir veriyi CSSPath, XPath veya Regex kullanarak çekmenizi sağlar. Örneğin, bir e-ticaret sitesinin ürün sayfalarında yer alan ürün kodlarını bu alan üzerinden yapacağınız CSSPath, XPath veya Regex ayarlarıyla ulaşabilirsiniz. Bu özellik sadece 200 yanıt koduna sahip olan ve çalışan HTML sayfaları üzerinden veri çekmenize olanak sağlar. Ancak, render edilen HTML’den veri çekmek için JavaScript rendering moduna geçebilirsiniz. Bu sayede, statik HTML sayfası hariç olarak render edilen HTML’den de veri çekebilirsiniz.
Custom Link Positions: Frog aracı, bir internet sayfasının içeriğini, kenar çubuğunu (sidebar) veya footer alanlarını tarar ve keşfettiği her bağlantıyı konumuna göre sınıflandırır. “Custom Link Positions” özelliği ile birlikte, Screaming Frog’daki “Inlinks” ve “Outlinks” bölümlerindeki link pozisyonlarını ifade eden XPath alanını belirlediğiniz kriterlere göre çalıştırabilirsiniz. Bu sayede, belirlediğiniz alanda link olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu özellik, Screaming Frog aracının link pozisyonlarını daha da özel hale getirmeyi ve daha fazla kontrol sağlama olanağı sunar.
Google Analytics API: Google Analytics hesabınızı Frog aracıyla bağlayarak, eski URL’lerinizi daha detaylı bir şekilde tarayabilirsiniz. Bu bağlantıyı yapmak için, Screaming Frog’ta “API Access” menüsünden “Google Analytics” sekmesine tıklamanız ve sonrasında “Connect to New Account” butonuna tıklatarak Analytics hesabınızla bağlantı kurmanız gerekir. Bu bağlantı sayesinde, Screaming Frog aracı ile Google Analytics verilerine erişebilir ve daha detaylı bir şekilde tarama yapabilirsiniz.
Search Console API: Screaming Frog aracını Google Search Console‘a bağlamak için, “API Access” menüsünden “Google Search Console” sekmesine tıklamanız gerekir. Açılan pencerede, “Connect to New Account” butonuna tıklayarak Search Console mülkünüzün bulunduğu Google hesabınızı seçin ve sistemden istenen izinleri verin. Bu sayede, Google tarafından önceden keşfedilip taranan ancak şu anda internet sitenizde bulunmayan URL’leriniz için de bir kontrol gerçekleştirebilirsiniz. Bu bağlantı sayesinde, Screaming Frog aracı ile Google Search Console verilerine erişebilir ve internet sitenizi daha detaylı bir şekilde tarayabilirsiniz.
Page Speed Insight API: Screaming Frog taraması sırasında taranan URL’lerin PageSpeed Insights‘tan elde edilen hız değerlerini görmek istiyorsanız, taramanızı başlatmadan önce “API Access” menüsünden “PageSpeed Insights” bölümüne tıklamanız ve sistemden istenen “Secret Key” bilgisini girmeniz gerekir. Bu sayede, taranan URL’lerin hız performansına dair metrikleri tarama sonuçlarınızda görebilirsiniz. Bu özellik sayesinde, Screaming Frog aracı ile internet sitenizin hız performansı hakkında daha detaylı bilgi edinebilir ve gerekli optimize edici çalışmaları yapabilirsiniz.
Ahrefs API Bağlantısı: Tarama sonuçlarınızda Ahrefs üzerinden elde edilen verileri de görmek istiyorsanız, Ahrefs hesabınızı Frog aracıyla bağlayabilirsiniz. “API Access” menüsündeki “Ahrefs” bölümüne tıkladığınızda, açılan pencerede “Access Token” bilgisini girmeniz gerekir. Bu sayede, Screaming Frog aracı ile Ahrefs verilerine erişebilir ve tarama sonuçlarınızda Ahrefs verilerini de görebilirsiniz. Bu özellik sayesinde, Screaming Frog aracı ile internet sitenizin Ahrefs verilerine daha detaylı bir şekilde ulaşabilir ve gerekli optimize edici çalışmaları yapabilirsiniz.Formun Üstü
Authentication: Eğer tarama yapmak istediğiniz internet sitesi bir kullanıcı girişi sonrasında çalışıyorsa, “Forms Based” bölümünden sitenizin kullanıcı girişi URL’sini ve kullanıcı adı & şifre bilgilerini Screaming Frog aracına kaydedebilirsiniz. Bu sayede tarama sırasında, Screaming Frog botu öncelikle sitenize bir kullanıcı gibi giriş yapacak ve giriş ekranı sonrasında çıkan sayfalar için de tarama gerçekleştirebilecektir. Bu özellik, tarama yapmak istediğiniz internet sitesi için gerekli olan kullanıcı girişi bilgilerini Screaming Frog aracına ekleyerek, taramanızı daha etkin hale getirmeyi amaçlar.
Program, aynı zamanda YouTube SEO ve YouTube reklam yönetimi konularıyla ilgilenenler için de api desteği ile optimize edilmektedir.
Bu yazımızda sizi Screaming Frog nedir, nasıl kullanılır, ayarlamaları nasıl yapılır konularında bilgilendirmeye çalıştık. Umarım işinize yaramıştır.
Tag : Screaming Frog nedir