Birçok web sitesi sahibi, “Web sitem neden Google’da görünmüyor?” sorusunu sormuştur. Özellikle e-ticaret web sitesi sahiplen, sıklıkla hangi zaman diliminde sitelerinin Google’da görüneceğini sormaktadır. Web sitesi sahiplerinin çoğunun amacı, Google arama sonuçlarının ilk sayfasında görünmeyi hedeflemektir. Bu hedefiniz yoksa, neden web sitesi veya e-ticaret sitesi açmayı düşünürsünüz? Web sitenizin Google’da ilk sayfada görünmesi için sihirli bir formül olmadığını belirtmek gerekir. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışmak ve azim göstermek gerekmektedir. Bu amacı farkeden Google, web sitesi sahiplerine bu hedefe ulaşmalarına yardımcı olacak birçok araç sağlamıştır.
Web sitenizi izlemek, analiz etmek, olası hataları tespit etmek ve çözmek ve verilen verileri kullanarak SEO çalışmaları yapmak için Google tarafından sağlanan bu araçları kullanabilirsiniz. Google tarafından sağlanan en bilinen ve yaygın olarak kullanılan bu araçların arasında Google Search Console ve Google Analytics bulunmaktadır. Web sitenizin tasarımı bittikten sonra yapmanız gereken teknik görevler vardır. Web sitenin ilk sayfasında görünmeyi ve aramalarda bulunmayı isteyen herkes için, bu yazıda sunulan bilgileri dikkatli bir şekilde okuyup uygulamasını tavsiye ederiz.
Web siteniz Google’da var mı?
E-ticaret sitesini açan herkes, site yayınlandıktan hemen sonra Google’da sitenin çıkıp çıkmadığını kontrol etmeye çalışır. Eminim bunu siz de yapmışsınızdır. Ya site adını “e-ticaret sitesi” olarak yazarak aratırsınız ya da www.e-ticaret-sitesi.com şeklinde arama yaparsınız, ancak açtığınız web sitesi Google’da görünmez. Hemen üzülmeyin. Önce sitenizin Google’da neden görünmediğini anlamaya çalışalım. Bir web sitesinin arama sonuçlarında görünmemesi için nedenler şunlar olabilir:
• Yeni açtığınız web sitesi internet üzerindeki diğer web siteleri ile bağlantılı değil.
• Google, yeni açtığınız web sitesini taramak için henüz yeterli zamanı olmamış olabilir.
• Web sitenizin tasarımı ve içeriği, Google tarafından taranmasını zorlaştırabilir.
• Google, sitenizi tararken bir hata ile karşılaşmış olabilir.
• Yeni açtığınız web sitesi, Google Web Yöneticisi yönergelerinin bazılarını ihlal etmiş olabilir. Sorunun nereden kaynaklandığını anlamak için, önce sitenizin Google’da olup olmadığını belirleyelim. www.google.com.tr sayfasını ziyaret edin ve çıkan arama formuna site:sitenizinadıneiseo.com yazın.
Arama sonuçlarında web siteniz yoksa
Bu arama sonucuna göre sitenizin sonuçları listelenecektir. Bu sorguya rağmen arama sonuçlarında yer almıyor iseniz, yukarıda sıralanan nedenlerden birinin sebep olduğu anlamına gelir. Yeni açılmış bir site olduğunuzu varsayarak, sorunun sitenizin Google arama konsoluna eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Arama sonuçlarında web siteniz varsa
Google arama çubuğuna “site:websiteniz.com” yazarsanız ve web siteniz arama sonuçlarında çıkıyorsa, web siteniz Google’a kayıtlı ve arama motoruyla bağlantısı var demektir. Web siteniz Google’a kayıtlıysa ve bağlantılar doğru bir şekilde kurulmuşsa, isteklerinizin yerine getirilmemesi için hiçbir sebep olmamalıdır. Ancak bunu başarmak için bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı detaylar var. Bu detaylardan en önemlisi Google dahil arama motorlarında ilk sayfada çıkmak için arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yapmaktır. Bu yazımızda SEO nasıl yapılır detaylarına girmeyeceğiz.
Web tasarımı bitince Google’da çıkmak için neler yapılmalı?
Google’da listelenmek için yeni açılan e-ticaret sitenizi tasarladıktan sonra yapmanız gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar doğru yapılmadığı takdirde e-ticaret siteniz arama sonuçlarında çıkmayabilir. Aslında bu adımlar web tasarım sürecinde planlanmalı ve buna göre tasarım yapılmalı ve tasarım tamamlandıktan sonra site yayına girdiğinde hayata geçirilmelidir.
Google botlar web sitenizi ziyaret edebiliyor mu?
Burada yeni kavramlarla karşılaşıyoruz: Google Robot veya Google Bot. E-ticaret siteniz ile Google botları arasında yakın bir ilişki olacaktır. Dolayısıyla bu ilişkinin nasıl olacağının belirlenmesi gerekmektedir. Bu Google botlarının, web sitenizin ayarlarına göre kendi dillerinde yapılandırılması gerekir.
Bu ayarlar ile bu botlar sitenizi kolayca ziyaret edebilir. Bu arama motoru botları ile ilişkinizi düzenlemezseniz Google dahil arama motorlarında arama sonuçlarında listelenemeyebilirsiniz. Arama sonuçlarında çıkmak için bu Google botlarının engellenip engellenmediğini kontrol etmeniz gerekiyor.
Bu kontrolü sitenizin ana dizininde yer alan robots.txt sayfasından yapacaksınız.
Web sitesi Google kayıt
Yeni açılan e-ticaret sitenizi Google’a kaydettirmeniz şarttır. “Web sitem yayında olduğuna göre artık bana yapacak bir şey kalmadı” düşüncesine kapılmayın. Web sitenizi yayınlasanız bile, arama motoru sonuçlarında görünmek için atmanız gereken adımlar olduğunu unutmayın.
Web siteniz küçük bir çocuk gibidir. Sürekli ilgi ister. Ne kadar dikkat gösterirseniz o kadar sağlıklı olur. E-ticaret sitenizi arama konsoluna bağlamanız arama sonuçlarında çıkmanızda size fayda sağlayacaktır.
Yeni açılan web siteniz ile Google arasında bir backlink oluşturmanız gerekir. Bu bağlantı, Google’ın web sitenizi izlemesine olanak tanır. Ayrıca bu bağlantı sayesinde Google’daki konumunuz net bir şekilde görünür olacaktır.
Google’a kaydolmak, web sitemizin sayfalarının tamamını veya bir kısmını arama konsoluna eklemek anlamına gelir. Arama konsolu raporlarını kullanarak sitemiz için arama sonuçlarına göre arama sonuçlarında nerede olduğumuzu görebiliriz.
Google kaydı olarak bilinen bu işlem sayesinde elde ettiğimiz analiz sonuçları, sitemiz hakkında bize değerli bilgiler sağlayabilir. Bu bilgilerin Google tarafından tutulduğunu unutmayın.
Aldığınız arama sonuçlarına göre sitenizin Google’da çıkmadığını düşünebilirsiniz. Ancak sadece Google arama sayfasından böyle bir sonuca varmak doğru değil. Bu sonuç, Google ile siteniz arasındaki bağlantıyı doğru bir şekilde göstermiyor.
E-ticaret sitenizi veya web sitenizi açtığınızda düzgün bir şekilde Google’a bağladıysanız, web sitenizin Google’da hangi sayfada ve hangi anahtar kelimede göründüğünün ve arama konsolunda hangi sırada göründüğünün gerçek sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
Site haritası
E-ticaret sitenizi iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak şekilde tasarlayıp yayınladıktan sonra, Google’ın sitenizin yapısını iyi anlaması, eklenen içeriği kontrol etmesi ve haberdar olması için bir site haritası hazırlanıp Google’a bildirilmelidir.
Google’da üst sıralarda yer almak için site haritası bölümü büyük önem taşımaktadır. Site haritası, site haritaları olarak da bilinir. Uzantısı, Excell’in kısaltması olan .xml’dir. Sitemaps.xml şeklinde yazılır. Sürekli bilgi ekleyen dinamik bir web siteniz varsa site haritasının da otomatik olarak sürekli yenilenmesi gerekir.
Sitenizin veya başka bir sitenin site haritasını görüntülemek istiyorsanız alan adının sonuna /sitemaps.xml yazıp enter tuşuna basmanız yeterli. Örneğin, www.yourwebsite.com/sitemaps.xml.
Web sitesi analizi
Yeni açılan web siteniz hakkında sağlıklı karar verebilmek için analiz ve istatistik sonuçları veren entegrasyonlar yapılmalıdır. Siteniz için doğru analiz ve istatistik sonuçlarını arama konsolundan alabilirsiniz.
Burada yapacağınız analiz ile kimlerin hangi sayfanızı kaç kez ziyaret ettiğini, kaç tıklama aldığını öğrenebilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretçilerin reklamlardan mı, sosyal medyadan mı yoksa organik arama sonuçlarından mı geldiğini anlamak, görünürlüğünüzü ve ulaşılabilirliğinizi doğru tespit etmek, siteniz için doğru aksiyonları alabilmeniz için önemlidir.
Siteniz için doğru analiz sonuçları alabilmek için siteniz ile Google arasındaki analiz merkezi bağlantısını doğru bir şekilde kurmanız çok önemlidir. Bu amaçla Google Analytics aracını kullanabilirsiniz.
Google Analytics aracından yararlanmak için sitenizi kaydettirin. Kayıt olduktan sonra size verilen kodu sitenizin istediğiniz sayfalarına ekleyin. Artık web sitenizdeki ayrıntılı verilere kolayca erişebileceksiniz.
Web sitesi analizi, siteniz için alacağınız kararlar ve yapacağınız işlemler için oldukça faydalı bilgiler sağlayacaktır. Google’da ilk sayfada çıkmak için mutlaka bir uzman tarafından analiz edilmesi ve buna göre karar verilmesi gereken bu verilere göre doğru kararların verilmesi ve uygulanması gerekmektedir.
Google’da ilk sırada çıkmak
Web sitesi sahipleri genellikle aynı durumu karıştırır ve düşünür. “Google’da çıkmıyoruz” ve “ilk sayfada neden çıkmıyoruz”. Bu iki durum aynı gibi görünse de aslında değildir. Siteniz yeni açıldıysa ve Google ile olan bağlantılar doğru bir şekilde yapıldıysa Google’da mutlaka görünürsünüz. Bu, Google’da görünmüyoruz durumunun yanıtıdır.
Ancak ilk sayfada çıkmama konusu arama motoru optimizasyonu (SEO) ile alakalıdır. İstenilen yerde görünmüyorsanız mutlaka site dışı SEO çalışması yaptırın veya yaptırın.
Muhtemelen ilk sayfada görünmek istemeyen bir web sitesi sahibi yoktur. Aslında ilk sayfada bile değil, ilk etapta. Gelin bir arama sonucunun Google’da nasıl göründüğüne birlikte göz atalım. Arama sonucuna göre ilk 4 sıra Google Ads ile ilk sıralarda çıkmak için para harcayan rakipler tarafından işgal ediliyor.
Google Harita sonucu varsa sonraki bir iki satır Google sayfalarını, sonraki iki üç sonuç YouTube sonuçlarını, son iki üç sonuç ise organik sıralama sonucunu içerir.
Google Ads ile arama motoru reklamı verin
Web sitenizin Google’da ilk sırada çıkmasını sağlamak için Google Ads’ı kullanmanız gerekebilir. Bu reklam modeli ücretli olduğu için bir bütçe ayırarak günlük ve aylık harcama yapmanız gerekebilir. Ancak, dijital reklam alanında rekabetin yoğun olduğu bir sektörde, bu alanda yüksek rekabet nedeniyle maliyetler yükselebilir ve ilk sırada kalmak için daha fazla para harcamanız gerekebilir. Bu nedenle, dijital pazarlama çalışmalarınızın bir parçası olarak Google Ads’ı mutlaka dikkate alın ve doğru bir bütçe planlaması yapın.